Néptánc Tudástár – Táncok

Néptánc Tudástár – Táncok (16)

Az itt megtekinthető néptáncfilm-válogatás az interneten közreadott Táncok adatbázis (http://db.zti.hu/neptanc_tudastar/tancok.asp) mozgóképi anyaga. A Táncok adatbázis az átfogó Néptánc Tudástár rendszer része, amely az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének Néptánc Archívumában fellelhető dokumentumok adatait teszi elérhetővé. A magyar néptánchagyományról szinte teljes keresztmetszetet mutató Táncok adatbázis anyagát a Néptánc Archívum Filmtárából válogattuk. A válogatás számos kötetben (Martin 1970-1972, Fügedi – Takács 1999, Fügedi – Vavrinecz 2013) notációval közölt vagy a közeljövőben publikálni szándékozott (Karácsony) táncfolyamatokat mutatja be, valamint tartalmazza a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncpedagógus képzésének támogatására kiválasztott táncokat.

Az 1941-1992 között rendszerint 16 mm-es fekete-fehér filmre rögzített táncok egy része csak némafilmen látható, esetenként a tánc és a kísérőzene szinkronját utólag sem lehet megállapítani. A közreadott válogatásban igen kis mennyiségben található színes film és videofelvétel. A filmeket az elmúlt tíz év során eltérő technikákkal digitalizáltuk, így az anyag képi minősége eltérő lehet.

A filmrészletek szerzői joga az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközponté. Tudományos, oktatási vagy egyéb közművelődési célra a filmrészletek díjmentesen megkérhetők. Azonban bármely formájú újraközlés (forgalmazás, műsorszórás, internetes publikálás, további videomegosztás) vagy kereskedelmi célú felhasználás esetén az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont hozzájárulása szükséges.

Fügedi János

 

Irodalom

Martin György. [1970–1972]. Magyar tánctípusok és táncdialektusok. I–III. melléklettel. [Budapest]: Népművelési Propaganda Iroda.

Fügedi János – Takács András. 2005. A Bertóké és társai. Jóka falu hagyományos táncai. Dunaszerdahely: Csemadok – MTA Zenetudományi Intézet.

Fügedi János – Vavrinecz András szerk. 2013. Régi magyar táncstílus – Az ugrós. Antológia. Old Hungarian Dance Style – The Ugrós. Anthology. Budapest: L'Harmattan – MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet.

Karácsony Zoltán. [Közlésre előkészítés alatt.] Mundruc és társai.


több kevesebb